Wel of niet reanimeren
Wil ik gereanimeerd worden?
Het kan iedereen zomaar overkomen: een plotselinge hartstilstand. Hierbij is iemand bewusteloos en ademt niet meer of niet normaal. Het hart pompt geen bloed meer door het lichaam, wat een levensbedreigende situatie is. Meestal staat het hart niet helemaal stil, maar trillen de hartkamers chaotisch, waardoor het hart geen bloed meer door het lichaam kan pompen. De toevoer van zuurstof naar het lichaam stopt, waardoor er acuut levensgevaar ontstaat. Al na 4 tot 6 minuten raken de hersenen onherstelbaar beschadigd. Hierna ontstaat ook schade aan andere organen. In deze situatie kan er direct 112 worden gebeld, gereanimeerd worden en zo nodig een schok toegediend worden met een AED. Hierdoor kan het hart weer op gang worden gebracht en je kunt doorgaan met het leven.Dit kan goed gaan, zonder verdere gevolgen voor geest en lichaam. Echter kunnen er ook restverschijnselen blijven bestaan door bijvoorbeeld hersenschade of blijvende schade aan het hart. Dit kan ertoe leiden dat na een geslaagde reanimatie je levenskwaliteit wel blijvend verminderd is en je afhankelijk wordt van anderen of zelfs niet meer in je eigen huis kunt wonen. Naarmate je ouder wordt en/of aan meer andere ziektes lijdt, wordt de kans dat een reanimatie lukt en dan ook nog zonder blijvende schade, steeds kleiner.
Van de 100 mensen die ouder zijn dan 80 jaar en buiten het ziekenhuis gereanimeerd worden, blijven er gemiddeld 8 in leven. De andere 92 overlijden. Van de overlevenden herstelt het merendeel (85%) goed. Van de 100 mensen die jonger zijn dan 80 jaar, blijven er gemiddeld 15 in leven. (Hartstichting: Reanimatie in Nederland, oktober 2016)
Veel mensen zeggen: “ ik wil geen kasplantje worden” of “als ik in een verpleeghuis moet, hoeft het voor mij niet meer”. Je kunt dan beslissen dat je niet gereanimeerd wilt worden bij een hartstilstand.
Anderen gaan hier anders mee om en accepteren dit risico als deel van het leven. Deze beslissing is erg persoonlijk en voor iedereen anders. Hoe je er ook over denkt, voor iedereen is het goed om hier bij stil te staan en uw mening hierover aan uw huisarts te laten weten.
Verdere informatie hieromtrent kunt u vinden op www.thuisarts.nl en www.hartstichting.nl